joi, 28 mai 2009

Supa crema de ciuperci



Nu stiu ce parere aveti voi, dar eu una ma innebunesc dupa ciuperci.Si nu numai datorita gustului lor minunat ci si faptului ca ele contin cantatati importante din vitaminele D si B, ca si sodiu, potasiu si fosfor.

Dupa ce am studiat mai multe retete, am cam inventat-o pe asta, care are prospetimea si aroma unei supe de casa (nu de pliculet) si o textura foarte interesanta.

Ingrediente pentru 8-10 portii:

1 kg ciuperci
1l -1.5l lapte (mai degresat sau mai putin degresat, dupa preferinte)
100 g unt
1l apa
o telina mica sau 1/2 dintr-o telina mare
1 morcov
1 pastarnac (optional)
1 radacina de patrunjel (optional)
1 ceapa uscata / 1 legatura ceapa verde
sare, piper

Preparare:

1.Se spala bine ciupercile, iar daca nu sunt extrem de proaspete se curata de pielita si se taie felii.Se curata telina, morcovul, ceapa si se taie cubulete.
2.Se pune untul intr-o tigaie / oala , se incinge si se pun legumele la calit cateva minute, pana cand ciupercile incep sa-si lase apa.



3.Se toarna laptele si apa peste amestecul de legume si se lasa la fiert timp de 45 min - 1 ora.
4. Cand supa s-a racit putin, se toarna in blender si se mixeaza pana se ajunge la textura dorita.
Se serveste cu paine prajita si daca va place patrunjelul, cu cateva frunzulite pe deasupra.

Iese suficient de consistenta si densa fara a adauga amidon sau faina, si e deosebit de gustoasa.

Bon Appétit !

miercuri, 27 mai 2009

Salata cu avocado si nuca




Acum, cand vara bate la usa, incepem sa resimtim din ce in ce mai mult disconfortul kilogramelor in plus dobandite de-a lungul ierinii (sau al timpului).De aceea, de acum incolo va propun retete sanatoase si usoare , din punct de vedere caloric , dar si al prepararii.

Avocado, desi poate nu este unul din fructele foarte populare pe la noi, este bogat in potasiu, acid folic si vitamina B6, continand, de asemenea, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic, iar gratie continutului mare in acizi grasi mono-nesaturati, protejeaza arterele si reduce colesterolul. Atentie totusi la cantitatea consumata, intrucat un fruct mediu cantareste in jur de 300 g si are un aport caloric pe 100 g intre 140 si 360 de calorii, in functie de soi, gradul de maturitate, continutul in lipide.

Ingrediente pentru 4 portii:

-o salata verde / iceberg
-2 avocado (trebuie sa poata fi apasat usor cu degetul, altfel nu e copt; totusi sa nu fie nici prea moale)
-4 - 6 linguri de nuci
-suc de lamaie
-o ceapa
-8 linguri de ulei de floarea soarelui
-4 linguri de otet balsamic
-o lingurita de miere
-sare, piper

Preparare:
1.Salata se spala si se rupe bucatele.
2. Avocado se curata de coaja , se scoate samburele, si se taie bucatele care se stropesc cu zeama de lamaie (impiedica oxidarea).
3. Dressingul se prepara din ulei, miere, ceapa taiata fin si otet, amestecand bine pana la omogenizare.Se adauga sare si piper dupa gust.

Este o salata delicioasa de post si nu numai, poate fi servita si ca aperitiv, si ca felul pricipal al unei cine usoare !

Pofta buna!

marți, 5 mai 2009

Salata cu pui




Este o salata delicioasa, consistenta si foarte usor de facut, cu ceea ce v-a ramas de la gratarul din weekend.
Ingredinte pentru 2-4 portii:

350 g pui facut pe gratar, taiat cubulete
2 tulpini de telina , taiate
1/2 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat cubulete
4-8 masline verzi, maruntite
1/4 ceapa rosie curatata si tocata fin
1/2 mar, curatat si tocat
1/3 salata iceberg, taiata cuburete

5 linguri maioneza
1 lingura gem de prune / un pic mai putina miere
2 lingurite de suc de lamaie
sare si piper

1.Se taie toate ingredientele si se pun intr-un castron.Eu am folosit bucati de piept de pui ramase de la un gratar, dar daca nu le aveti la indemana, puteti prepara puiul intr-o tigaie de teflon, fara sa mai adaugati grasime , timp de 5-10 minute.
Tulpinile de telina nu le-am avut la indemana, asa ca am folosit o jumatate de telina mai mare, pe care am curatat-o si am taiat-o betisoare subtiri.

2.Dressingul se face in felul urmator: se pune maioneza intr-un castronel, gemul sau mierea (in cazul meu) si sucul de lamaie.Se gusta si se potriveste, astfel incat sa nu fie nici prea dulce , nici prea acru.Se adauga sarea si piperul dupa gust.

3.Se amesteca dressingul cu ingredientele.Se mai potriveste odata de sare si piper si se serveste.

Pofta buna!

luni, 4 mai 2009

Prajitura cu fructe si scortisoara




Ingrediente:

Aluat:

200 g faina
200 g zahar
3 oua
50 ml ulei
o lingura coaja rasa de portocala
o lingura scortisoara pisata

Umplutura:

un compot de caise/piersici (mare)
un compot de mandarine (mare)
250 g branzica de vaci
2 linguri zahar pudra
50 ml lapte
150 g ciocolata alba
100 g unt

Ornare:
1 pachet jeleu de fructe
2-3 mandarine
50 g fistic (optional)

Prepararea prajituricii:

1.Albusurile se bat spuma , se adauga treptat zaharul, in ploaie, apoi galbenusurile amestecate in prealabil cu 50 ml ulei, ca la maioneza.Se adauga faina in ploaie, amestecand bine, apoi coaja de portocala si scortisoara.
Aluatul se toarna intr-o tava unsa , tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins, la foc potrivit, 20-25 minute.Se verifica cu o scobitoare daca este facut.

2.Se scot fructele din compot si se lasa la scurs, iar sucul se pastreaza pentru prepararea jeleului pe care-l vom pune pe prajiturica. Se freaca branzica de vaci cu zaharul si laptele, pana se topeste tot zaharul.Separat se topeste ciocolata rasa/bucatele la bain marie si se amesteca cu untul pana la omogenizare.
Se lasa sa sa raceasca putin, apoi se adauga branza , amestecand continuu pana cand obtinem o crema omogena.

3.Se face jeleul de fructe respectand instructiunile de pe pliculet.
Pe blatul copt si racit se aseaza fructele din compot, taiate in jumatati (caisele), alternand caisele/piersicile in cazul meu cu mandarine.Se toarna crema in strat uniform , apoi se acopera cu jeleul de fructe si se orneaza cu felii de mandarine si fistic.
Se lasa la rece 2-3 ore si se taie bucati.